Tilbud på æg
Skal du lave en omelet, en æggemad på rugbrød med mayonnaise og karse, blande det i dejen til din yndlingskage eller som del af en hjemmelavet bearnaisesauce? Der er nærmest uendelige muligheder når du har æg i køleskabet og mange billige bakker på hylderne i supermarkedet!
Hvad er æg?
Æg er et produkt der kommer fra høns. Hønen lægger ægget efter det er færdigdannet. Det har en tynd hvid, lysebrun eller småplettet skal, bestående af kalk, og et flydende indre, bestående af klar gullig æggehvide og den orangegule blomme. Æggets hvide består hovedsageligt af protein og ellers en smule kulhydrat og fedt. Æggets blomme består både af protein og fedt og en smule kulhydrat. Et gennemsnitsæg vejer omkring 60 gram, og indeholder omkring 6 gram fedt og 7 gram protein. Heraf er omkring en tredjedel af fedtet mættet fedt. Æggets blomme indeholder ca. 50% vand og størrelsen af ægget kommer an på hønens alder. Jo ældre høne jo større æg. Find alle ugens bedste tilbud på æg fra dagligvarebutikkerne.
Der findes flere slags æg at vælge mellem når du står i dit supermarked, og disse er typisk:
- Økologiske æg
- Æg fra fritgående høns
- Skrabeæg
- Buræg
- Vagtelæg
Hvad bruges æg til?
Både sammen og hver for sig, delt i hvide og blomme, er ægget anvendeligt og der er mindst lige så mange anvendelsesmuligheder, om hele ægget eller hvide og blomme bruges hver for sig. Her på siden finder du alle de aktuelle tilbud fra forhandlerne for ugen aktuelle tilbud lige nu og en bred vifte af muligheder.
Hvordan tilbereder man æg?
Der er mange forskellige muligheder, når du skal tilberede æg. Nogle af dem er flg:
- Blødkogt
- Hårdkogt
- Røræg
- Stegt eller spejlet
- Pocheret
- Æggesnaps
Hvor finder jeg æg?
Æg findes i køleskabene i din dagligvarebutik. Du kan få æg hos bl.a. føtex, Netto og Bilka.
Hvad kan jeg bruge æg til?
Anvendelsesmulighederne med æg er nærmest uendelige. Blander du æggeblomme med eddike, olie og lidt sennep, salt og peber kan du fremtrylle en lækker mayonnaise. Æggehviden kan bruges til at lave marengs, når det piskes stiv med sukker og vanilje. Man kan også lave en lækker æggekage når det hele æg piskes sammen og blandes med f.eks. bacon, revet ost og skinke. Ægget kan også slås ud direkte på en pande, og spejles, lægges på et stykke rugbrød og pyntes med lidt purløg og ketchup. Der er uendelige muligheder når det kommer til madlavning med æg.
Hvordan opbevarer jeg æg?
Der findes som sådan ikke regler for hvordan du vælger at opbevare dine æg, hvad enten de er fra supermarkedet eller fra din egen hønsegård. I udlandet er æg ofte ikke på køl, men iflg. Fødevarestyrelsen anbefales det, at du opbevarer dine æg i køleskabet ved ca. 5 grader. Ellers skal temperaturen bare ligge under 12 grader af hensyn til både fødevaresikkerhed og holdbarhed. De bakterier der findes på æggets skal, har meget bedre betingelser for at udvikle sig i stuetemperatur end i køleskabet, så derfor er du altså på den mere sikre side, når du putter æggene i køleskabet.
Kan æg blive for gamle?
Æg kan godt blive for gamle, men hvis du opbevarer dem i køleskabet, kan de holde sig gode i ret lang tid. Supermarkederne har en holdbarhed på 28 dage for æg, fra læggedato til udløb, så det er en god tommelfingerregel man kan rette sig efter, hvis man vil undgå for gamle æg. Skulle de alligevel være blevet for gamle, er du til gengæld ikke i tvivl, da rådne æg har en rigtig stærk og ubehagelig lugt.
Hvor længe skal æg koge?
Det kommer helt an på hvad ægget skal bruges til. Men størrelsen på ægget og om du koger på el eller gas, kan også have indflydelse på resultatet. Men man kan sige at et blødkogt æg skal koge i omkring 6-7 minutter i spilkogende vand. Skal det bruges på en æggemad og have en mere fast blomme som ikke flyder ud, når du skærer det over, kan du give det et sted mellem 7-8 og 9 minutter, alt efter hvor hård blommen skal være. Pas på med at give ægget alt for længe, da blommen ellers kan blive blåsort i kanten. Skulle det alligevel ske, har det dog ingen betydning for smagen.
Hvordan ved jeg om et æg er blevet for gammelt?
Hvis du er i tvivl om et æg er friskt nok til at det kan spises eller skal smides ud, kan du tjekke det på flere måder. Hvis ikke det skal slås ud, og du i hvert fald hurtigt kan lugte om ægget stadig er ok, så kan du altid tjekke det ved hjælp af et glas vand. Fyld glasset ca. trekvart op med koldt vand og sænk roligt ægget ned i vandet. Når ægget ligger stille, kan du holde øje med om det synker til bunds eller drejer sig om på siden, - gør det det, er ægget friskt. Og synker det til bunds, med den ene ende stikkende lidt opad, kan du også stadig sagtens bruge det men nærmer sig udløbsdato. Hvis ægget kun har lidt eller slet ingen kontakt med glassets bund, er det lidt mere tvivlsomt om ægget kan bruges. Slå det derfor ud, om muligt for at tjekke det så du ikke risikerer at få en ubehagelig oplevelse. Flyder ægget derimod ovenpå, er det blevet for gammelt og skal kasseres.
Hvad koster æg?
Æg er en forholdsvis billig råvare, men det kan alligevel godt betale sig at holde øje med de gode tilbud, som du ofte kan spotte i dagligvarebutikkerne. Så du kan godt købe æg til menuen og stadig holde et fint budget. En god idé er altid at kigge på kiloprisen på prisskiltet, ligesom du altid bør gøre med alle andre varer, så du nemmere kan danne dig et overblik over hvor lidt eller meget du får for dine penge. Bruger du mange æg, kan du hos udvalgte supermarkeder få større mængder i store bakker, så du får mest for pengene. Du finder de bedste priser og får mest for dine penge, her på minetilbud.dk. Hvis du går højt op i dyrevelfærd, skal du købe økologiske eller nogle frilandsæg, da hønsene disse har adgang til udearealer og grønne områder og flere kvm. pr. høne. Dette kan du ofte læse mere om direkte på æggebakken, som også kan være markeret med dyrevelfærdsmærket eller måske endda anbefales af Dyrenes Beskyttelse.
Hvor mange æg må man spise om dagen?
Æg indeholder masser af vitaminer og mineraler og er derfor en billig måde at ernære sig på en sund måde. På trods af æggets høje indhold af kolesterol, kan du uden problemer spise et æg om dagen, uden at du risikerer at sætte din sundhed på spil, hvis du ellers spiser sundt med masser af grøntsager og ellers er rask og rørig. Ifølge tal fra DTU fødevareinstituttet indtager en dansker i gennemsnit lidt mindre end en tredjedel af et æg pr. dag.
Hvorfor er det sundt at spise æg?
Det er der flere grunde til. Men udover den langvarige mæthedsfornemmelse og at ægget øger din forbrænding, har æg også højt vitamin- og mineralindhold. Æg indeholder bl.a. D-vitamin, som modvirker knogleskørhed, og indholdet af lutein og zeaxanthin beskytter mod øjensygdomme. Desuden indeholder æg også mineraler og aminosyrer, som er med til at styrke hår og negle. Indholdet af protein bidrager til opbygningen af muskelmassen og giver en god mæthedsfornemmelse.
Hvorfor får man salmonella?
Der er stort set ikke salmonella i de æg du kan købe i dag, men i sjældne tilfælde kan bakterien dog alligevel forekomme. Siden 1996 har vi i Danmark haft handlingsplaner for bekæmpelse af salmonella, hvilket faktisk har medvirket til at salmonellasyge fra æg er faldet drastisk. For at være på den helt sikre, er det en god idé at bruge pasteuriserede æg, hvis du eksempelvis skal lave mad som ikke varmebehandles til ældre, børn eller syge.